Wasmotten

Kweken van de grote Wasmot, Galleria mellonella

Tekst W.A. Tomey ©

De grote wasmot is een donkere, grijsbruin gekleurde vlinder met een vlucht van 3,5 à 4 cm. Ze komen parasitair voor in bijenkorven, waar hun larven grote schade kunnen aanrichten omdat zij zich voeden met de bijenwas en daarmee de honingraten vernielen. Zoals vele insectenlarven verpoppen de rupsen zich in een vooraf gesponnen koker en deze spinsels hinderen de bijen. Imkers zijn er altijd met alle middelen op uit ze te bestrijden, maar voor terrariumliefhebbers met insectenetende reptielen en amfibieën zijn wasmotten een delicatesse en van onschatbare waarde. Wasmotten zijn eenvoudig te kweken. De kweek verspreidt geen onaangename geur, de voedingswaarde is hoog en de huid van de larven is zacht.

Ingrediënten voor de voedingsmassa

Glycerine: 800 gram

Zuivere bijenwas: 200 gram

Gistvlokken: 400 gram

Honing: 1000 gram

Tarwebloem: 1360 gram

De ingrediënten zijn meestal verkrijgbaar bij de drogist of een reformhuis.

Bereiding van de voedingsmassa

Verwarm de glycerine voorzichtig in een oude pan of vuurvaste schaal. Voeg er onder voortdurend roeren voorzichtig de bijenwas aan toe totdat deze geheel gesmolten is en opgelost in de glycerine. Neem de pan van de warmtebron en meng er de honing doorheen. Laat tot mengsel nu afkoelen tot ‘handwarm’, waarna de bloem al roerend kan worden toegevoegd. Het geheel wordt nu een taaie massa en steeds dikker, waardoor het roeren nogal wat kracht vergt. Een goed mixer met twee tot drie snelheden kan op de laagste snelheid worden ingezet, maar zelfs dan kost het moeite om door het taaie mengsel heen te komen. Wanneer alle bloem is toegevoegd kan men er de gistvlokken met de hand doorheen kneden tot een homogene massa is ontstaan. Dit ‘deeg’ kan dan in de gewenste afmeting gesneden worden, afhankelijk van de afmeting van de kweekpotten of -bussen. Afsluitbare potten van glas of plastic, ijskastdozen en voorraadbussen komen daarvoor in aanmerking. In de deksels moet een gat gemaakt worden dat wordt afgedicht met fijn metaalgaas (benzinegaas) zodat de kweek kan ademen en vocht kan worden afgevoerd.

De kweekmethode

Breng nu een stuk deeg aan waarna een aantal larven van de grote wasmot hierop kan worden overgezet. De larven doen zich tegoed aan het ‘deeg’ en groeien daardoor snel en verpoppen zich. Dit kan bij normale kamertemperatuur. Enkele weken later komen dan volwassen vlinders uit de poppen tevoorschijn. Die komen in de potten weer tot paring, waarna de wijfjes vele eieren afzetten waaruit zich weer nieuwe larven ontwikkelen. Glazen of plastic potten verdienen de voorkeur boven ondoorzichtige potten omdat een goed lopende kweek regelmatige controle vraagt daar de grote massa larven zich snel door het ‘deeg’ heen vreet. Dan moet er worden bijgevoerd met een schijf van de voedingsmassa. Door de kweken koel of warm te zetten kan de ontwikkeling naar behoefte worden geremd of versneld. Door een aantal potten  te houden in verschillende stadia van ontwikkeling kan men altijd beschikken over voldoende larven in diverse afmetingen. Het is mogelijk om een pot met larven zonder deksel in het terrarium te plaatsen en te laten staan. De terrariumdieren zullen de pot met larven feilloos weten te vinden.