Paludaria

Diverse paludaria van leden

Veel van de leden hebben thuis een paludarium. Iedereen geeft er zijn eigen draai aan qua uitvoering, techniek en biotooptype. Soms is het watergedeelte heel klein, zoals een poeltje voor de kikkers om in te badderen. Soms dieper voor vissen en amfibieƫn, soms kiest men voor schildpadden of andere reptielen. Soms koud water voor Noord-Amerikaanse vissen, soms tropisch voor weer andere vissen. De een houdt het zo eenvoudig mogelijk, een ander heeft er aardigheid in de bak zoveel mogelijk van techniek te voorzien. Ook hebben leden gezamenlijk een paludarium gebouwd voor een tentoonstelling.

Een paludarium koop je niet zomaar in de winkel. Toen de club werd opgericht in 1975 was er niets op dat gebied. Een aantal liefhebbers vond elkaar in de behoefte meer te weten te komen hoe zoiets aan te pakken. Daarom is de naam ‘Studievereniging’ gekozen. Inmiddels zijn er een aantal aquariumbouwers op de markt die een bak op maat voor je kunnen bouwen in elke gewenste vorm. Veel kikkerbakken komen zo tot stand. Als je precies weet wat je wilt, kun je dus iets laten maken. Maar om precies te weten wat je wilt, heb je wel een klankbord nodig. Dat is wat onze vereniging biedt. Naast de interessante lezingen is er altijd een gewillig oor voor al je vragen op het gebied van paludaria.

Om een indruk te geven van de mogelijkheden, hebben we beschrijvingen en foto’s opgenomen van een aantal paludaria binnen de verening: