Huisvliegen

kweken van huisvliegen

Tekst W.A. Tomey ©

Ingrediënten voedingsbodem

Deel 1: 400 gram biergistpoeder, 400 gram melkpoeder.

Dit samen mengen en vervolgens beetje bij beetje 2 liter koud water toevoegen onder goed roeren tot alles -zonder klontjes- een homogeen mengsel is.

Deel 2: 80 gram Agar agar (eventueel wat Paraoxybenzoasmethylicus, merknaam Nipagine ®, een schimmelwerend middel)

Dit oplossen in 2 liter water en aan de kook brengen en even doorkoken zonder dat het overkookt. Agar agar is echter nogal prijzig en goed te vervangen door bladgelatine.

Dan beide oplossingen onder goed roeren mengen tot een homogene massa in een pan die groot genoeg is. Deze suspensie verdelen over een aantal goed gereinigde jam- of weckpottenpotten. Per pot ca 500 cc, waarna het goed moet afkoelen en bewaar de potten in een koelkast.

Daarna kunnen uit een ‘lopende’ huisvliegencultuur verse vliegeneitjes, die altijd in klompjes bijeen zitten, verzameld en in wat water losgeweekt worden. Eitjes die zinken zijn bevrucht, drijvende eitjes zijn dus onbevrucht en niet geschikt. Een goed maat voor de hoeveelheid eitjes die per pot op de voedingsbodem wordt uitgezet is een halve koffielepel met eitjes (vergelijkbaar met een 1/2 cm in een asperinebuisje). Dit over de voedingsbodem verdelen en afdekken met ca 5 cm zaagsel. Dit voorkomt dat de maden uit de pot kruipen. Niet meer terugplaatsen in de koelkast. Uit de eitjes ontwikkelen zich nu kleine maden die zich tegoed doen aan de voedingsbodem en dan snel groeien. Wanneer het zaagsel te nat wordt, de laag met wat vers, goed droog zaagsel aanvullen. Maden eventueel uitzeven naar behoefte. Afhankelijk van de temperatuur zullen de maden na enkele dagen gaan verpoppen, waarna zaagsel en poppen uitgezeefd kunnen worden. De poppen kunnen dan in een verse cultuur worden overgezet in een grotere kweekbak, waarin deze na 5 à 7 dagen uitkomen. Om de vliegen in de kweekpot krachtig en vitaal te houden moeten deze goed gevoerd worden en wel met een mengsel dat bestaat uit 2 delen melkpoeder, 2 delen suiker, 1 deel biergist. Dit mengsel kan verstrekt worden op een dekseltje van een jampot; regelmatig voeren. Na twee dagen met licht in melk gedrenkt keukenpapier toevoegen aan de vliegenkweek. Daarop zullen de vliegen de eitjes afzetten en daarvan kan een nieuwe kweek worden opgezet. De maden zullen een welkome voedingsbron zijn voor wat grotere terrariumdieren. Deze maden kunnen goed afgesloten bewaard worden in een koelkast, zodat verpoppen sterk wordt geremd of naar believen uitgesteld. Maden die te lang onderkoeld zijn of te lang in de koelkast verbleven verpoppen zich minder gemakkelijk of zelfs helemaal niet. Het enige waarmee men rekening moet houden is dat de geur die aan de kweekruimte ontsnapt best onaangenaam kan worden.