Hightec-bak

Paludarium

Hans Willems

d.d. 05/03/2019

Op 5 maart 2019 was Studievereniging ‘Het Paludarium’ te gast bij lid Hans Willems in Nieuwegein. Wij mochten daar zijn nieuwe hightech paludarium bezichtigen.

Het panoramavormige paludarium staat in de woonkamer en vult in de breedte de wand tussen de entree vanuit de hal (links) en de keuken (rechts). Middenvoor loopt het extra heldere glas ononderbroken van onder tot boven. Dat glas heeft daarmee een dragende functie.

Links en rechts en ook aan de keukenzijde, is de bak boven het waterdeel toegankelijk via verticaal scharnierende deuren. De pianoscharnieren zijn van een extra zware kwaliteit roestvast staal (rvs). De deurpanelen zijn van veiligheidsglas.

Deur van veiligheidsglas aan linkerkant, bevestigd met een extra zware kwaliteit rvs pianoscharnier.

Links voorruit van extra helder glas, 8mm dik. Rechts deur.

De verlichting van het paludarium bestaat uit een combinatie van 2 LED-spots van elk 200W (!) en 2 spots van elk 12,5W. De laatst genoemde dienen tevens als nachtverlichting. De lichtbronnen zijn aangebracht boven een schuin naar achteren oplopende, heldere glasplaat. Daardoor zijn zij goed aan het oog onttrokken.
Met het oog op nog aan te schaffen (mini)gekko’s zijn er bovenin de bak 2 warmtestenen aangebracht. Ook is een UV-lampje geïnstalleerd.
De rest van de techniek is in de voet van het paludarium opgenomen. In het centrale deel bevindt zich het waterbehandelingssysteem en een koelinstallatie. Het water wordt ontkalkt en gedemineraliseerd voordat het wordt verneveld. Dat gebeurt elk kwartier gedurende 6 seconden door middel van 16 sproeiers die in 3 groepen zijn geschakeld. Deze groepen kunnen afzonderlijk worden aangestuurd. Overtollig water wordt via een overloop afgevoerd naar het riool. In geval van een calamiteit kan al het water uit het aquariumdeel via een met de hand te openen kraan in 1,5 minuut worden afgevoerd.

De linkerhoek van de bak wordt opzettelijk druipnat gehouden. In dat deel van de bak zijn 8 poeltjes opgenomen. Daarin zouden kikkerlarven kunnen opgroeien.

In het exrtra nat gehouden linkerdeel tieren de mossen welig! De foto toont een hoger gelegen deel.

Het linker deel van de bak.
Het deel linksboven op de foto is één van de drie verticaal scharnierende deuren.

Een krachtige ventilator die onder de vloer is aangebracht, zorgt voor luchtverversing. De toestroom van verse lucht uit de kamer vindt plaats via de naden rondom het glas van de deuren. Er is dus afgezien van doelbewust aangebrachte luchttoevoeropeningen!
Schakelklokken en dergelijke zijn in een afzonderlijke ruimte in de voet ondergebracht.

Het interieur is opgebouwd uit gestapelde, dikke platen piepschuim. De afwerking daarvan met tegellijm, leverde een rotsachtige structuur op. Voornamelijk zichtbaar is echter een wirwar van kunstmatige stronken, takken en takjes die werden gemaakt met behulp van het Flevopolsysteem. Het geheel is zeer fraai begroeid met diverse mossen, bromelia-achtige planten (waaronder een Pitcairnia) en botanische mini-orchideeën.

Gedurfd, maar zeker geslaagd waren de grote keien in het waterdeel. De zichtbare waterhoogte is ca. 20cm.

Hans heeft gekozen voor de zeer fraai gekleurde Notropis chrosomus. Dat zijn koud-watervisjes uit zuidelijk Noord Amerika die tot de ‘echte‘ karpers worden gerekend. Hans heeft er zelfs al nakweek van zwemmen.

Notropis chrosomus - man
Notropis chrosomus -vrouw

Helaas  vertoonde zich geen van de aanwezige soorten kikkers. Daaronder een 11-tal glaskikkers van slechts 2cm groot. Ook zijn er Epipedobates tricolor ‘Hoogland’ en Ranitomeya imitator ‘Canarachi’.

Met recht een fraai staaltje van paludarium-bouwkunst!