Clubbak vervolg -inrichting

De afwerking van het interieur van de bak in Flevopoltechniek is werk voor veelvoudig landskampioen Gerard van Heusden en ideeënman/plantenkweker Hans Willems.

Van 2cm dikke filtermat worden stroken gesneden die tegen het HPS worden gelijmd. Deze stroken vormen de bodem van gootjes waarin epifytische planten kunnen worden geplaatst.

Deze Polymax van BISON (MS Polymer) is werkelijk glashelder. Toen deze kit op was, werd verder gegaan met zwarte kit …

Het geheel wordt bedekt met koolstofdoek. Het was de bedoeling dat het water van de wandbevloeiing de Flevopolafwerklaag vanaf de achterzijde zou bevochtigen.

Hier wordt een rand omgeslagen om wat meer stijfheid in het doek te verkrijgen. Deze rand steekt een paar cm uit boven de bovenkant van de filtermatstrook waartegen hij wordt gelijmd. Aldus ontstaat een gootje.

Met een kantoor-nietmachine wordt de van kit voorziene, omgeslagen rand vastgezet.

Met cocktailprikkers wordt het doek na verlijming tegen de filtermatstrook tijdelijk op zijn plaats gehouden. Hier wordt de diepte van de ‘goot’ aangegeven.

Alles bij elkaar een tijdrovende klus!

Bijna klaar.


Grove filtermat in het afvoergat.

In de volgende bouwsessie wordt het koolstofdoek met het Flevopol systeem afgewerkt.

Het koolstofdoek bleek enorm te hevelen. Niet om de rand van de vijver vouwen dus!

Flevopol oproeren.

Mengsel in kleine hoeveelheid aanmaken. Telkens een beetje anders voor de variatie.

Flevopol 1:1 in volume toevoegen aan vaste stof. Kan zijn biologisch zuivere grond, gemalen gesteente, kleipoeder of anorganisch pigment.

Opbrengen in verschillende consistentie en daarbij gebruik maken van kwast of plamuurmes. Op de achterwand zijn verschillend gekleurde mengsels over elkaar opgezet.

Met een fijne kwast aanbrengen van structuur waar dat zinvol, want zichtbaar (!) is.

Zo gaat er veel werk, tijd en materiaal in zitten.

In het waterdeel blijft het koolstofdoek onbehandeld. Alles bijeen waren er voor dit deel van het project ruim 2 literbussen Flevopol nodig. Let wel: Flevopol Uni

Met deze materialen wordt de grondvorm van imitatie takken en/of lianen vervaardigd.
Van koolstofdoek worden repen 1 of 2 cm breed geknipt. Daarmee wordt al dan niet met geplastificeerd ijzerdraad verstijfd buismateriaal omwikkeld. Uiteindelijk wordt afgewerkt met een Flevopol mengsel.
Reparatie van minder fraai gelukte kitafwerking

De temperatuur van het water wordt gestuurd door middel van een ouderwetse, maar oerdegelijke buitenthermostaat. Links en rechts is een lat bevestigd die hetgeen zich achter de achterwand bevindt, aan het oog onttrekt als de bak tegen een muur staat.

Deze machine met hulpstukken voor allerhande werkzaamheden bleek zeer geschikt voor het achteraf uitzagen van een deel van de achterwand.

BOSCH PMF 250CES Toolbox

Zicht op een van
de pompen
in het
watervoorraadvat

Minstens 40 jaar oud, deze buitenthermostaat!

Om het gewicht van de bak niet op de wanden over te dragen, respectievelijk op de schroeven waarmee die wanden aan de vloerplaat zijn bevestigd, zijn hier drie latten onder de bodemplaat aangebracht. Die steken 2mm onder de wanden uit.

Eenvoudig te monteren vlotterschakelaar. (www.conrad.nl)

Nog niet op overloopgoot aangesloten beveiliging tegen overlopen van de bak als het zeefje in de overloop verstopt zou raken. Dan komt het overlopende water in de opvanggoot en vandaar in de pot. Een vlotterschakelaar schakelt dan de circulatiepomp uit.

Om ervoor te zorgen dat de polycarbonaat kanaalplaat strak tegen de draaglatten aan blijft liggen, is die plaat met stroken hard-polystyreen schuimplaat tegen de draaglatten van de lichtkap-plafondplaat afgesteund. De ervaring heeft geleerd dat vooral (jonge) gekko’s door de smalste spleetjes weten te ontsnappen.

Voor de rest van de bouw, zoals verlichting en beplanting, klik hier: